Hoe kies ik het juiste vloerkleed?

door | 17-04-2019 | Karpetten

Er is ontzettend veel keus in vloerkleden. In deze blog wil ik wat dieper ingaan op de verschillende soorten kwaliteit, de verschillende stoffen en het prijsverschil.

 

Tapijt, karpet of vloerkleed?

Om verwarring te voorkomen eerst het verschil tussen een tapijt, een vloerkleed en een karpet.
Deze namen worden vaak door elkaar gebruikt. Dit komt omdat karpetten, vloerkleden en tapijten veelal dezelfde kenmerken hebben. Er is echter wel een groot verschil: een karpet of vloerkleed is niet vastgehecht aan de grond, een tapijt is dat wel. Tapijten zijn geschikt om een hele ruimte mee te bekleden, karpetten of vloerkleden zijn meer bedoeld om een gedeelte van een ruimte mee te bekleden, waardoor ze een decoratief karakter hebben.

Carpets

Verschillende stoffen

Qua stoffen zijn er een aantal mogelijkheden. Je kan kiezen voor een synthetische stof zoals bijvoorbeeld viscose, of een natuurlijke stof zoals wol of zijde. Of een combinatie van de twee. Allemaal hebben ze andere eigenschappen qua slijtvastheid, kleurvastheid, design en prijs.

De meest populaire natuurlijke stoffen zijn wol, zijde en bamboezijde.

Wol

Wol is een milieubewust, sterk en mooi materiaal en waarschijnlijk wereldwijd het meest gebruikt in vloerkleden. Verdere eigenschappen zijn waterafstotend, warmte regulerend en erg zacht.

Een goede kwaliteit wol is behoorlijk sterk en zal niet heel erg pluizen. Qua prijs is er veel verschil. De prijs hangt ook af van de manier waarop de wol wordt verwerkt in het tapijt. Is het vloerkleed bijvoorbeeld geweven of geknoopt. Later meer over de stof verwerking.

Er zijn ook nadelen van een wollen vloerkleed.

Wanneer een wollen vloerkleed niet op de juiste manier gemaakt is, kan een kleed in het begin behoorlijk gaan pluizen. Wanneer voor de juiste wol soort en manier van weven wordt gekozen is er minder sprake van pluizen.
Wol slijt wat sneller dan synthetische materialen ook is de kleurvastheid wat minder, vooral als het kleed veel zonlicht krijgt.

Zijde

Zijde is een substantie die door bepaalde insecten wordt afgegeven en die stolt als het in contact komt met lucht. Het bekendste insect is de zijderups maar ook zijn er spinnen die zijde produceren. Deze substantie wordt dan verwerkt tot een garen waarna het te gebruiken is bij het knopen van tapijten. Zijde wordt vaak gebruikt om een tapijt net wat extra’s te geven en soms wordt er zelfs een volledig tapijt van geknoopt

Het kiezen van een zijden kleed is zonder meer een investering, daarentegen heeft het een uniek uiterlijk. De hoeveelheid zijde per m2 en de manier van knopen bepalen de uiteindelijke prijs. Is dit allemaal optimaal dan zijn prijzen van €1000,- per m2 geen uitzondering.

Zijde heeft ook nadelen. Het vloerkleed moet bijvoorbeeld uit zonlicht worden geplaatst om beschadiging en vervaging te voorkomen en er mogen geen zware meubels op worden geplaatst. Om deze reden zijn pure zijden vloerkleden niet ideaal voor in de woonkamer

Bamboezijde

Een relatief nieuw materiaal voor vloerkleden is bamboezijde. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is dit geen zijde maar het materiaal doet er wel enigszins aan denken. Het is gemaakt van bamboevezels en wordt daarom ook wel gezien als de milieuvriendelijke variant van zijde. Sommige mensen hebben bezwaren tegen de manier waarop zijde van rupsen geoogst wordt.

Bamboezijde heeft een zacht glanzende vezel die toch sterk is.

Verschillende prijsklassen
Een groot, goed geknoopt tapijt van bamboezijde is niet goedkoop maar je hebt wel een schitterend showpiece in je kamer van een natuurlijk materiaal met hele fijne eigenschappen en een lange levensduur. Net als bij tapijten van wol of andere materialen is de dichtheid van belang bij het bepalen van de prijs. Dit betekent dat er zeker ook voordelige kleden van bamboezijde te koop zijn, al vanaf een paar honderd euro. De kwaliteit hiervan is echter niet zo hoog.

 

Vloerkleed blog

 

Vloerkleden van synthetische materialen

Tegenwoordig worden er ook veel tapijten gemaakt van kunststof. Men kan synthetische materialen zo bewerken dat ze heerlijk zacht worden. Een voordeel van synthetische vloerkleden is dat ze lichtecht zijn, verkleuren doe ze dus niet snel. Daarnaast zijn ze meestal gemakkelijk schoon te maken. Ideaal voor mensen met kinderen of huisdieren.
Ze houden ook geen stof vast, dus voor een stofallergie zijn ze ook ideaal.
Het uiterlijk zal echter niet zo mooi zijn als een vloerkleed met natuurlijke stoffen.

Viscose

Viscose is een kunstmatige vezel die uit een natuurproduct vervaardigd is. Een andere naam die voor Viscose wordt gebruikt is ook wel kunstzijde, doordat het zijde zacht aanvoelt. Het viscose garen is ook wel bekend onder de naam rayon garen en is gemaakt uit cellulose dat uit hout of katoen wordt gehaald. Dit gebeurd als volgt: de cellulose wordt uit het houtpulp gehaald en behandeld met natriumhydroxide vervolgens vermengd met koolstofsulfide. Dit vormt cellulose xanthaat dat weer wordt opgelost in natriumhydroxide met als resultaat een viscose oplossing. Deze oplossing wordt dan tot een viscose garen gesponnen

Mix van synthetische- en natuurlijke materialen

Momenteel misschien wel het meest populair zijn vloerkleden die gemaakt zijn met een mix van natuurlijke en synthetische stoffen. Door deze mix is het mogelijk om hele bijzondere en unieke vloerkleden te maken, die ook zeer sterk en licht vast zijn.

 

Productiemethoden

Voor de productie van karpetten worden verschillenden methoden gebruikt. De meest voorkomende zijn weven, tuften en knopen. Dit kan met verschillende materialen en in verschillende poolshoogte. Hieronder een korte beschrijving van de genoemde technieken.

Tuften

Bij tuften wordt er een garen door een doek geprikt/geschoten en weer terug gehaald dit creëert een lusje wat de pool vormt van het karpet. vaak worden deze lussen afgeschoren of doorgesneden waardoor er een opstaande pool ontstaat. Er kan gewerkt worden met meerder pool hoogtes en er kan gekozen worden om het lusje in tact te laten zodat er ook een lussen pool mogelijk is. Nadat de pool geplaatst is wordt er nog een extra doek onder gelijmd om het garen te verankeren. Tuften kan machinaal worden gedaan of met de hand. Als het met de hand gedaan wordt dan gebruikt met een tuft pistool waarmee het garen door het doek geschoten wordt. Bij het tuften worden zowel wol als synthetische garens gebruikt of een combinatie van meerdere garens.

Weven

Bij het weven van karpetten kunnen we denken aan verschillende stijlen karpetten. Zo worden hoogpolige karpetten, laagpool karpetten en karpetten met een vlakke pool (vlak geweven) geweven. De basis van dit productie proces is allemaal hetzelfde. Er worden verticale draden op een getouw gespannen. Deze draden vormen de schering of kettingdraden. Vervolgens worden er stuk voor stuk horizontale draden tussen de schering door ingelegd, deze draden heten inslagdraden, Door in bepaalde patronen de kettingdraden omhoog te halen en weer te laten vallen ontstaan er patronen. Dit vormt een simpel karpet.
Tegenwoordig wordt er ook veel machinaal geweven. Echter is niet elke stijl mogelijk op een machinaal weefgetouw omdat er bepaalde technieken nog niet door machines kunnen worden uitgevoerd. De handgeweven karpetten zijn bijna allemaal van wol of een ander natuurlijk product. Bij machinaal geweven karpetten zien we ook steeds meer synthetische karpetten verschijnen.

Knopen

Bij een handgeknoopt tapijt denken we vaak aan een Perzisch tapijt maar dat hoeft niet perse. Ook moderne tapijten kunnen met de hand geknoopt worden en zijn daardoor net zo duurzaam als een Perzisch tapijt. Een handgeknoopt tapijt wordt met behulp van een weefgetouw gemaakt. De knopen worden rondom twee kettingdraden geknoopt. Hoe meer kettingdraden hoe fijner het tapijt.

Het knoop proces is erg arbeidsintensief. Zo kan het soms een jaar of langer duren voordat een tapijt klaar is. Dit komt omdat het op precisie en uiterste focus aankomt van de knoper. Geknoopte tapijten worden nagenoeg alleen maar met wol gemaakt daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van zijde om te knopen. Er bestaan meerdere soorten knopen waarmee wordt gewerkt die samen met de knopdichtheid van het tapijt bepalen hoe het tapijt er uiteindelijk uit komt te zien.