Pouffe, Poef, Chaise longue, hocker, Ottoman. Wat is het verschil?

door | 17-04-2019 | Interieur

Er is vaak verwarring over wat nu precies het verschil is tussen een chaise longue, een pouffe, een hocker of een Ottoman. Hieronder een korte uitleg.

Chaise longue of Longchair

De letterlijke vertaling van dit woord is ‘lange stoel’ en vindt zijn oorsprong in het 18e eeuwse Frankrijk. Een chaise longue wordt ook wel sofa genoemd en heeft aan slechts één kant een leuning die bestaat uit een geheel. Eigenlijk is het een kruising tussen een fauteuil en een bed, speciaal bedoeld om te ontspannen. Verkrijgbaar in vrijwel alle gewenste stijlen, ontwerpen en kleuren. Het ontwerp van een chaise longue, ook weleens long chair genoemd, wordt tegenwoordig ook vaak in een hoekbank verwerkt.

 

 

Chaise Longue blog

Pouffe of Ottoman

De pouffe komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. De Engelse benaming voor de pouffe is dan ook “ottoman”. De Nederlandse vertaling is simpelweg poef. De poef werd tegen het einde van de achttiende eeuw naar Europa gebracht en was gemaakt van leer en gedecoreerd met oosterse patronen. Later kwamen er kleinere versies, die in een hoek van een kamer pasten.
Een poef is vooral geschikt wanneer je wel een extra zitmeubel kunt gebruiken, maar niet zoveel plaats beschikbaar hebt. Je kunt dan een kleiner model nemen die makkelijk te verplaatsen is.
Door een poef toe te voegen aan de woonkamer kan je beter gebruik maken van de ruimte.
De schrijfwijze is ook vaak verschillend. In het Frans is het pouffe of pouf en in het Nederlands dus poef.

 

Poef blog

Hocker
De hocker is een soort voetenbank soms als onderdeel van een bank, in dezelfde stijl als de bank en hoort helemaal bij de trend van nu.
De hocker kan ook een los meubel zijn, bijvoorbeeld voor onder aan het bed, of als extra zitplaats in de woonkamer. Ook worden ze regelmatig gebruikt als bijzettafel met een dienblad er op.

 

Hocker blog